

ایسِکای؛ دنیایی دیگر
معرفی ژانر ایسکای
در این صفحه از سایت انیمه لیست قصد داریم، ژانر ایسکای را برای شما عزیزان تشریح کنیم، تا بتوانید با توجه به ژانرهای فرعی که در کنار واژه ایسکای خواهید دید، راحت تر انیمه مورد نظرتان را پسندیده و برای دانلود انیمه ایسکای اقدام کنید.
ایسکای را اگر بخواهیم به ژاپنی بنویسیم و بخوانیم باید ژاپنی بلد باشیم و برای فراگیری ژاپنی باید سیستم نگارش کانجی آن ها را یاد بگیریم که البته خود یکی از سخت ترین کارهای ذهنی دنیاست، اما شاید بتوانیم همین یک کلمه ای سه کای (異世界) را با تکیه به عبارت یک درِ رابط (کانجی وسط) و دو پنجره (دو کانجی کناری) که هرکدام به یک دنیای متفاوت باز می شوند نگاه کنیم و به ذهن بسپاریم، «ای» با این کانجی به معنای متفاوت است و «سکای» به معنای دنیا، پس ایسکای یعنی دنیایی متفاوت یا دنیایی دیگر؛ البته نظر کارشناسانه ی من؛ هیچ گاه صورت علمی اثبات نخواهد شد ولی طرفداران انیمه این اجازه را دارند که هر چیز ناممکنی را در ذهن تصور کنند.
ایسکای (ای سه کای) یک ژانر ژاپنی با داستان های تخیلی وابسته به حدس و قیاس است که هم شامل ژانر فانتزی با درگاهی به دنیای دیگر است و هم داستان های علمی تخیلی. ژانر ایسکای در آثاری همچون رمان ، لایت ناول، فیلم، مانگا، انیمه و بازی های ویدیویی دیده می شود و معمولاً داستان به این ترتیب است که وقایعِ داستانی حول یک فرد آواره یا افرادی می چرخند که به دنیای دیگری منتقل می شوند و باید در آن زنده بمانند، دنیاهایی مانند یک دنیای فانتزی، یک دنیای مجازی و یا جهان های موازی. Isekai یکی از محبوب ترین ژانرهای انیمه است؛ داستان های ایسکای در بسیاری از موضوعات و ساختارها مشترک هستند؛ برای مثال، داستان یک قهرمان قدرتمند روایت می شود که قادر است بیشتر مردم جهان دیگر را با جنگیدن شکست دهد. این ساختار از طرح داستان معمولاً به مخاطب اجازه می دهد تا با همان سرعت درک قهرمان داستان محیط دنیای جدید را درک کرده و در طول تلاش یا گذران زندگی خود، در مورد دنیای جدید بیاموزد. اگر شخصیت های اصلی به دنیای بازی مانند منتقل شوند، این ژانر می تواند با LitRPG یا گونه ی ادبی نقش آفرینی که اکثراً در بازی های کامپیوتری دیده ایم، همپوشانی داشته باشد.
انیمه ایسکای تمایل دارد هم تخیلی باشد و هم سرگرم کننده البته با کوله باری از عشق. ژانر ایسکای بر شخصیت هایی متمرکز است که به دنیاهای دیگر منتقل می شوند و باید راهی برای زنده ماندن پیدا کنند، آن هم در حالی که معمولاً نوعی مأموریت یا تلاش را انجام می دهند. در کل فرضیه این ژانر امکان وقوع اکشن، درون نگری، رشد شخصیتی و خلق انیمیشنی فوق العاده را فراهم می کند. می توان گفت که ژانر ایسکای مخلوطی از ژانر علمی تخیلی، ژانر ماجراجویی، ژانر اکشن، ژانر عاشقانه، ژانر کمدی، ژانر معمایی، ژانر تریلر، ژانر کوفت و ژانر زهر مار است.
دسته بندی انیمه های ایسکای
تعداد زیادی انیمه که در ژانر ایسکای قرار می گیرند هر ساله منتشر می شوند (بیش از هر ژانر دیگری) که برخی از آن ها کاملاً کلاسیک هستند؛ حال چه ایسکای عاشقانه چه ایسکای درام، چه ایسکای فانتزی، چه ایسکای ماجراجویی و باقی زیر ژانر های ایسکای، تعداد انبوهی از انیمه های کلاسیک در این ژانر وجود دارند و بیش از آنی هستند که بتوان آن ها را شمارش کرد. ژانر ایسکای به دلیل اینکه به سازندگان اجازه می دهد تا تخیل خود را آزاد کنند، سرزمینی حاصلخیز برای برخی از قوی ترین داستان سرایی های یک داستان سرا است.
مفهوم و ادبیاتِ ایسکای در داستان های عامیانه ژاپنی مانند اوراشیما تارو شروع شد. با این حال، اولین آثار مدرن ایسکای، رمان جنگجویی از دنیایی دیگر (Warrior from Another World) اثر تاکاچیهو هاروکا و مجموعه تلویزیونی Aura Battler Dunbine اثر تومینو یوشیوکی بودند.
این ژانر را می توان به دو نوع «انتقال به دنیایی دیگر» (Isekai ten'i– ایسکای تن ای) و «تناسخ به دنیایی دیگر» (Isekai tensei-ایسکای تن سِی) تقسیم کرد. در داستان های «گذر به دنیایی دیگر»، قهرمان داستان هم طبیعتاً باید به دنیای دیگری منتقل شود (مثلاً با سفر به آن یا احضار شدن به آن). در داستان های «تناسخ به دنیایی دیگر»، قهرمان داستان پس از مرگ در دنیای واقعی به دنیای دیگری فرستاده می شود. یک روش متداول مرگ در ژانر ایسکای، رفتن زیر کامیون و سقط شدن است که همین باعث ایجاد میم (کامیون-کون یا تراک-کون) شده است، کامیونی که در بسیاری از انیمه های Isekai ظاهر می شود که قهرمان داستان را زیر می گیرد و قهرمان دوباره به دنیایی متفاوت تناسخ پیدا می کند.
در بسیاری از نمونه ها، شخصیت اصلی یک فرد معمولی است که در محیط جدید خود به لطف چیزهای مدرن در دنیای واقعی که در دنیای دیگر «فوق العاده» دیده می شوند، پیشرفت می کند. این ویژگی فوق العاده می تواند ویژگی های فیزیکی باشد، مانند رنگ مو یا چشم، یا مهارت های عادی روزمره ای که در زندگی قبلی خود آموخته اند، مانند آشپزی، مهندسی، اطلاعات ابتدایی دنیای مدرن یا پزشکی، که در دنیای مدرن و واقعی بسیار پیشرفته تر از جهان جدید هستند. مثلاً در انیمه Sorcerous Stabber Orphen، جمعیت کاملی از انسان ها در دنیایی که به طور جادویی خلق شده، ظاهر می شوند و تا حدی با موجودات بهشتی اژدها مانند بومی دنیای جدید مخلوط می شوند.
در حالی که قهرمان یک اثر کلاسیک Isekai معمولاً یک "قهرمان منتخب" است، اما در انیمه های ایسکای چندین برداشت جایگزین از این مفهوم وجود داشته است. یکی از روندها این است که شخصیت اصلی در بدن یک شخصیت فرعی اسکل یا حتی یک شخصیت شرور تناسخ پیدا می کند (مانند انیمه My Next Life as a Villainess: All Routes Lead to Doom! یا زندگی بعدی من به عنوان یک شرور: همه مسیرها به عذاب منجر می شوند!). حتی مواردی وجود دارد که قهرمان ها به موجوداتی غیرانسانی تبدیل می شوند، مانند انیمه That Time I Got Reincarnated as a Slime، که در آن قهرمان به جای یک انسان، یا حتی شیء متحرک، مانند یک اُنسن جادویی، به عنوان یک نوع ژله با توانایی های ویژه تناسخ پیدا می کند و شاید از نظر لغوی انیمه ی چرتی به نظر برسد اما تضمین می کنم که عنوان انیمه با محتوای آن از زمین تا آسمان فرق دارد.
برخی دیگر از انیمه های ایسکای، که به عنوان ایسکای معکوس شناخته می شوند، موجوداتی از یک جهان فانتزی را دنبال می کنند که به زمین امروزی منتقل شده یا در آن تناسخ یافته اند، از جمله انیمه Laidbackers و انیمه Re:Creators.
شاخه ای از ژانر ایسکای، ژانر «شانس دوم» یا «تناسخ زمانی» است، جایی که قهرمانی که پس از مرگ، خود را نه به دنیایی متفاوت و بدن جدید، بلکه درون خود جوانترش می بیند. با دانش جدید و عقلانیت قدیمی تر خود، آنها می توانند زندگی خود را با اجتناب از دام های قبلی، مانند انیمه Replay یا انیمه The First Panede Lives of Harry August، دوباره زنده کنند. یکی دیگر از شاخه های این ژانر، رویکرد «زندگی لَش و آهسته» است، جایی که قهرمان داستان در زندگی قبلی اش بیش از حد کار می کرده، بنابراین تصمیم می گیرد در زندگی بعدی راحت باشد. شاخه دیگر ژانر ایسکای، جایی است که قهرمان داستان از دنیای جدید برای کشف علاقه، سرگرمی یا هدفی استفاده می کند که در دنیای قبلی داشته اما قادر به دستیابی به آن نبوده است، مانند مطالعه یا افتتاح یک کسب و کار، مانند انیمه Restaurant to Another World.
در بسیاری از انیمه های Isekai ، این ژانر با ژانر Harem و LitRPG همپوشانی دارد و در آن قهرمان، محبت چندین معشوقه بالقوه را به دست می آورد که ممکن است انسان باشند یا نباشند اما اکثراً خوشگل و مامانی هستند. یکی از نمونه های این شاخه، انیمه Harem in the Labyrinth of Another World است.
پل پرایس که برای مجله مطالعات انیمه و مانگا می نویسد، در مقاله خود «بررسی عناصر داستانی ایسکای مانگا»، وجود چهار نوع ایسکای را بر اساس چارچوب سازمان دهی فانتزی فرح مندلسون استدلال می کند:
ایسکایِ Portal Quest، جایی که قهرمان داستان از طریق نوعی پورتال وارد دنیایی دیگر می شود (پرایس مثال انیمهDeath March to the Parallel World Rhapsody را ذکر می کند).
ایسکای Immersive که در آن چنین پورتالی وجود ندارد و همه اقدامات در جهان دیگر انجام می شود، مثل انیمه Slayers.
ایسکایِ Intrusion که شبیه به ایسکای معکوس است که در آن افرادی ماورایی وارد دنیای واقعی می شوند مثل انیمه The Devil Is a Part-Timer!